Historien om
Tolykkegård fandt vi efter lang tids søgen efter det helt perfekte sted tilbage i 1992, da børnene kom til. Før da boede vi i et hus med et enkelt børneværelse i Bagsværd, så det var helt oplagt at kombinere nødvendigheden af mere plads med ønsket om, at ungerne skulle vokse op i grønne omgivelser og foretage sig noget meningsfyldt i deres fritid. Få mudder på bukserne og jord under neglene!
Drømmen om
Vi drømte selvfølgelig om at drive det økologisk, men var realistiske nok til at starte med traditionel planteavl. Vi har aldrig brudt os om sprøjtemidler og stordrift uden hensyn til natur og biodiversitet. Økologi passede bedre til vores drøm om de gode, lokale råvarer og deres bæredygtige rejse hele vejen fra jord til bord.
Efter 6-7 år mente vi, at vi havde lært tilstrækkeligt om de basale landbrugsfærdigheder og omlagde til økologi. Økologi går langsommere, og der er mere manuelt arbejde involveret, men glæden ved at skabe og dyrke er større, når man samarbejder med naturen i stedet for at modarbejde den.
På Tolykkegård dyrker vi f.eks. flere forskellige sorter økologisk byg, som vi selv sår, høster, forarbejder og siden malter til ølproduktionen i bryggeriet. Vi dyrker også et udvalg af forskellige sorter humle til selvsamme ølproduktion.
Vi dyrker æbler til spis og most. For at sikre grundig bestøvning af alle gårdens afgrøder, holder vi bier. De producerer honning, som vi bruger i ølproduktionen (f.eks. til vores Imperial Honey IPA), når vi brygger mjød og fremstiller sodavand. Og for på naturlig og økologisk vis at bekæmpe ukrudt og skadedyr i æbleplantagen, holder vi hængebugsvin. Som tak for deres del af arbejdet modtager de rester fra ølbrygningen i form af bl.a. mask og gærkage.
Og således går alting i ring, og vi står tilbage med både glade og sunde dyr OG produkter i højeste kvalitet. Man kan vitterligt smage, når dyr og planter har haft et godt liv.
Personerne bag
|
|
|
Henrik Paludan-Mørk |
Kirsten Bay |
Kirsten Thiis |