Æblesæsonen er i fuld gang, og vi plukker Aroma, Arista, m.m. hver dag. Der går lidt sport i at finde på nye måder at bruge æblerne på i maden. Her er en af dette års største hits (ud over den evige klassiker æblegrød) – æblemuffins med kanel og honning. De velsmagende kager er toppet med en knasende blanding af sprøde nødder og sukker, hvilket giver dem det ekstra pift! Opskriften stammer fra Nigella Lawson, og den optræder her næsten uændret i forhold til originalversionen – simpelthen fordi de bare smager rigtig godt! De er ikke for søde og ikke for tunge, og de er fyldt med æblestykker.
Brug to store, sprøde, økologiske æbler af den type, du gerne spiser, som de er, men som stadig har en god syrlighed. Brug dine yndlingsnødder – her er favoritterne mandler, hasselnødder og pekannødder – og hak dem relativt groft. Brug en relativt flydende, økologisk yoghurt – og nu vi er så godt i gang – find en smagsneutral, økologisk olie. Vi brugte en rapsolie til testbagningen, men tænker en solsikkeolie også ville gøre sig godt.
Her har vi brugt Demerera-sukker til topping, men du kan også godt bruge en grov rørsukker eller perlesukker. Til selve kagerne brugte vi rørsukker, men du kan sagtens bruge lyst muscovado-sukker eller almindeligt sukker. Føler mig overbevist om, at du også kan slippe afsted med at bruge brun farin. Jo mørkere sukker, des mere smag og dybde. Opmålingen er nemmest, hvis du bruger en flydende honning, f.eks. fra Tolykkegård! Men det kan godt lade sig gøre uden.
Bemærk, at det er nemmest at opmåle den klistrede honning umiddelbart efter, at man har opmålt olien – så slipper honningen lettere. Den originale opskrift kalder på speltmel, men vi brugte en lige blanding af ølandshvedemel og almindeligt hvedemel (begge dele økologiske). Vi siger velbekomme med dine velduftende, hjemmebagte æblemuffins!
Nigellas æblemuffins
12 muffins
250 g. mel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt kanel
125 g. rørsukker
125 ml. olie
125 ml. honning
60 ml. yoghurt
2 æg
30 gram nødder4 spsk. demerera-sukker
1 tsk. stødt kanel
35 gram nødder
Put muffinspapir i din muffinsform
Skræl æblerne og skær dem i tern (1×1 cm.)
Bland mel, bagepulver og kanel i en skål
Put de 125 g. sukker i en anden skål
Tilsæt olie først og brug derefter målet til honning og yoghurt
Tilføj de to æg og pisk
Hak nødderne groft og føj dem til melet
Put æblestykkerne i melet også og rør rundt
Alle æbler og nødder skal være dækket af melblanding
Fold de våde ingredienser i melblandingen
Brug en spiseske til at fylde dine muffinsLav toppingen ved at hakke de sidste nødder groft
Put dem i en lille skål
Bland dem med de 4 spsk. sukker og den sidste tsk. kanel
Fordel toppingen over dine muffinsBag dem i ca. 20 min.
De skal være hævede og gyldne på toppen
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af
Spis dem lune eller ved stuetemperatur.