lemon meringue pie honningmarengs

Citrontærte med marengslåg

Citrontærten med marengslåg er en sikker vinder! Den er smuk at se på, og så rammer den helt rigtigt med sin kombination af cremet syrlighed fra citronfyldet, sødmen fra marengsen med lidt kant fra de brændte spidser sammen med sprødheden fra bunden med et hint af salt.

Tærtebunden til den klassiske citrontærte – Lemon Meringue Pie – kan også laves med honning. Ja, faktisk kan selv marengslåget laves med honning. Marengs på honning er ikke helt ukompliceret – man får sjældent et godt resultat ved blot at erstatte sukkeret i en almindelig marengsopskrift med honning, men hvis man i stedet vælger at lave en italiensk marengs, bliver resultatet rigtig lækkert. Vi har valgt at inkludere begge fremgangsmåder herunder, så kan du selv vælge, om du vil have et traditionelt marengslåg, eller du vil prøve kræfter med honningmarengs.

Fransk marengs
Pisk de pasteuriserede æggehvider stive. Tilsæt flormelis skefuld for skefuld, mens du pisker videre for fuld effekt. Afvent at marengsen bliver flot og skinnende, og så er din marengs klar til brug.

Italiensk marengs med honning
Varm honningen langsomt op over et vandbad. Pisk imens de pasteuriserede æggehvider akkurat stive. Når honningen når 120 grader på et sukkertermometer, tager du den af varmen. Hæld den i de letpiskede hvider i en tynd stråle (tålmodighed), mens du pisker ved medium hastighed. Når alt honningen er indkorporeret, skruer du op til fuld styrke og pisker, indtil skålen har stuetemperatur, når du rører ved den. Så er din honningmarengs klar til brug.

Bemærk! Det er vigtigt, at du får blandet bunden godt sammen og presset den fast i formen, så den ikke smuldrer. Brug evt. bunden af et glas til opgaven.

 

Citrontærte

1 tærteform, ca. 22 cm

Ingredienser
Fremgangsmåde
100 g. smør
3 spsk. honning
135 g. digestivekiks

3 økologiske citroner
1 dåse kondenseret mælk (ca. 400 g.)
2 æg (store)

Enten
6 pasteuriserede æggehvider
400 g. flormelis

Eller
300. g honning
200 g. æggehvider

Tænd ovnen på 190 grader
Smelt smør og honning over et vandbad
Knus kiksene i foodprocesseren
(eller i en plastikpose med en kagerulle)
Smør en tærteform grundigt og drys med mel
Pres dejen ud i formen og op ad siderne
Bag i 15 min.
Afkøl

Skyl citronerne grundigt
Riv dem på den fine side af et rivejern
(kun det yderste lag, ikke det hvide)
Pres citronerne
Bland skal og saft med kondenseret mælk
Pisk sammen med ægget
Hæld i tærteformen
Bag i ca 20 min ved 160 grader
Den blævrer lidt, når den er færdig (må ikke tage farve)
Afkøl helt i køleskab (mindst 2 timer)

Lav din foretrukne marengs
Fordel på toppen, lav små toppe i den
Brænd med en creme brulee-brænder eller en bunsenbrænder
Server straks!

Posted in Opskrifter and tagged , , , , .